Jul 6 / Sofija Limić

Kako izgleda život u Koreji?

Selidba u novu zemlju može biti uzbudljiva i malo zastrašujuća, posebno kada se selite u zemlju koja ima jedinstvenu kulturu, jezik i način života poput Južne Koreje.

Ali, ne brinite! Malo pripreme i istraživanja prije odlaska je dovoljno da se lakše naviknete na život u Koreji. Ovaj članak će vam pružiti korisne savjete i informacije kako biste se pripremili za selidbu u Koreju.

Pokrit ćemo praktične teme poput nalaženja stambenog prostora, prevoza, životnih troškova, telefonskih planova i otvaranja računa u banci. Također ćemo spomenuti praktičnost, inkluzivnosti i određene životne vrijednosti koje mogu biti pod uticajem kapitalizma u Koreji.

1. Stambeni prostor u Južnoj Koreji

Jedan od najvećih izazova s kojima se suočavaju oni koji se sele u Južnu Koreju je pronalazak mjesta za stanovanje. Postoji nekoliko opcija za stanovanje u Južnoj Koreji.

1. Officetel - Mali studio apartmani koji su popularni među mladima i studentima. Obično imaju malu kuhinju i kupatilo, a često se nalaze blizu fakulteta ili poslovnih okruga.

2. Stanovi - Veći od officetel-a i u različitim veličinama, od jednosobnih (원룸 one-room) do višesobnih stanova. Mnogi stanovi se izdaju s jednim dijelom namještaja (uglavnom bez kreveta i madraca), ali mogu se naći i nenamješteni.

3. Vile – Slične stanovima, ali obično veći i imaju više vanjskog prostora.

4. Goshiwon - Male sobe, obično s zajedničkim kupatilom i kuhinjom, koje su popularne među studentima.

Ako ste student i planirate živjeti u studentskom domu, možete pronaći više informacija u našem Vodiču za studiranje u Koreji.

1. Cijena

Cijena stanarine u Južnoj Koreji može varirati ovisno o vrsti nekretnine, lokaciji i drugim faktorima. Pri iznajmljivanju stana u Južnoj Koreji, stanodavac će od vas tražiti da platite depozit (보증금 - bo-đeung-ggeum).

Depozit se može kretati od ₩5.000.000 do ₩50.000.000, ovisno o lokaciji i veličini stana. Depozit će vam biti vraćen na kraju ugovora (koji uglavnom najčešće traju oko 2 godine, ali se mogu naći i kraći).

Mjesečna stanarina u Seulu uglavnom iznosi od ₩500.000 do ₩2.000.000, ovisno o lokaciji i veličini stana. Stanarina van Seula je mnogo jeftinija. Osim mjesečne stanarina, u većini slučajeva se moraju plaćati i mjesečni troškovi održavanja (관리비 - goal-li-bi) zgrade, najčešće od ₩50.000 do ₩200.000.

Korisne web stranice/aplikacije prilikom portage za stanom:
    1. Naver Real Estate
    2. Zig-Bang
    3. Ziptoss Real Estate
    4. Peter Pan
    5. Dabang

2. Troškovi života u Južnoj Koreji

Bilo da planirate studirati ili raditi u Južnoj Koreji, jedna od najvažnijih stvari koje treba uzeti u obzir su troškovi života. Okvirno se možete koristiti sljedećom tabelom:
Cijena života varira ovisno o lokaciji, načinu života i ličnim potrebama. Preporučujemo da pogledate sljedeću web stranicu ukoliko želite više detalja o ovome: Numbeo - detaljna tablea troškova života u Južnoj Koreji

3. Otvaranje računa u banci u Južnoj Koreji

Iako primanje stipendije može biti dobar način za primanje finansijske pomoći tokom studiranja u inozemstvu, trebali biste se također finansijski pripremiti i na druge načine prije dolaska na studij u Južnu Koreju.

Obavezno isplanirajte svoj budžet kako biste bili sigurni da ćete u toku studija imati dovoljno novca za stanarinu, namirnice, kao i za aktivnosti u slobodno vrijeme! Imajte na umu da se u toku vašeg boravka u Koreji mogu desiti i neplanirane situacije, pa uvijek pripazite da imate malo više novca sa strane za hitne slučajeve.

Otvaranje bankovnog računa u Koreji relativno je jednostavno ako postoji pridružena ili nominirana banka u partnerstvu s vašim univerzitetom – postupak odjednom postaje puno lakši nego što bi bio da se sami prijavite. Svakako provjerite svoj centar za pomoć studentima za više informacija o partnerskoj banci.

Međutim, ako želite izbjeći otvaranje bankovnog računa u Koreji, jer će vaše studiranje trajati samo kratko vrijeme, preporučujemo da nabavite debitnu/kreditnu karticu u svojoj matičnoj banci koja ima niske naknade za transakcije u inostranstvu prije dolaska u Koreju.

Globalni bankomati također su dostupni na raznim lokacijama širom Koreje, omogućujući onima s međunarodnim karticama podizanje južnokorejske valute uz naknadu za inozemnu transakciju sa samog bankomata.

Međutim, prije putovanja svakako unaprijed nazovite svoju matičnu banku kako biste je obavijestili o svojim planovima putovanja u inostranstvo – inače biste mogli otkriti da je vaš račun zamrznut zbog “sumnjive aktivnosti”.

Također je bitno naglasiti da iz nekog razloga korejski uređaji koji čitaju karticu kada plaćate nekada znaju odbiti strane kartice.

Meni se lično desilo da ne mogu da platim karticom zbog njihovog aparata koji uopšte nije htio da prepozna moju karticu. Misleći da je u pitanju zamrznut račun ili da mi je kartica zaključana od strane matične banke (iako sam ih kontaktirala prethodno), opet sam ih nazvala, ali se ispostavilo da su problem određeni aparati u Koreji, a ne moja kartica, stoga budite pažljivi i budite spremni da koristite keš češće ukoliko ne planirate otvarati račun u korejskoj banci.

4. Mobilni telefonski planovi u Južnoj Koreji

Pretplata na telefonski plan u Južnoj Koreji je relativno jednostavan proces. Prije nego što se prijavite za telefonski plan, provjerite da li je vaš telefon kompatibilan s južnokorejskim mrežama.

Možete provjeriti tako što ćete lično kontaktirati svog operatera ili potražiti onlajn kako biste znali hoće li vaš telefon raditi u Južnoj Koreji.

U Južnoj Koreji postoje tri glavna mobilna operatera: SK Telecom, KT i LG Uplus. Ako želite postpaid telefonski plan, trebat će vam korejska “lična karta” za strance, tj. RC (Residence Card).

Ako želite, također možete dobiti telefonski plan putem interneta. U ovom slučaju vam operater SIM karticu dostavi putem pošte. Na primjer, woorimobile poznat je po svojem osoblju koje govore engleski jezik i praktičnom načinu prijave, kao i povoljnim cijenama.

Postupak u tom slučaju bio bi praktično isti kao da ste to obavili uživo, samo što biste potrebne prijavne dokumente, RC kartu/pasoš i sve ostale potrebne dokumente poslali u digitalnom obliku.

5. Javni prevoz u Južnoj Koreji

Južna Koreja je moderna i razvijena zemlja s opsežnim sistemom prevoza koji olakšava putovanje lokalnim stanovnicima i turistima unutar i između gradova. Dostupne su sljedeće opcije:

1. Autobus

Autobusi su popularno prevozno sredstvo u Južnoj Koreji i dostupni su u svim gradovima i naseljima, uključujući usluge gradskog i međugradskog prevoza.

Autobusi u Južnoj Koreji su čisti, udobni i tačni. Također su pristupačni, s cijenama karte u jednom smjeru u rasponu od 1.000 do 2.000 KRW, ovisno o pređenoj udaljenosti.

2. Podzemna željeznica (metro)

Podzemne željeznice su još jedno popularno prevozno sredstvo. Južna Koreja ima dobro razvijen sistem podzemne željeznice koji je prisutan u svim većim gradovima i naseljima.

Metro je veoma brz, učinkovit i povoljan način prevoza.
Cijene za podzemnu željeznicu kreću se od 1.250 do 1.750 KRW. Sistem metroa u Seulu je najveći sistem podzemne željeznice u Južnoj Koreji s 18 linija i preko 700 stanica.

3. Taksi

Taksi vozila su široko dostupna u Južnoj Koreji i prikladan način putovanja unutar grada ili naselja. Početna cijena je oko 3.800 KRW za prva 2 kilometra i dodatnih 100 KRW za svakih 142 metara nakon toga.

Taksi vozila u Južnoj Koreji su kodirana bojama prema vrsti usluge koju pružaju. Obična taksi vozila su sive ili bijele boje, dok su luksuzna taksi vozila crna ili srebrna.

4. Voz

Vozovi su brzi i učinkoviti način prevoza u Južnoj Koreji, posebno za malo dalja putovanja.

Koreja ima dobro razvijenu željezničku mrežu koja povezuje sve veće gradove i naselja. Korea Train Express (KTX) je najbrži i najudobniji voz u Južnoj Koreji, i dostiže brzinu do 300 kilometara na sat.

Ostale željezničke usluge u Južnoj Koreji uključuju Mugunghwa i Saemaeul, koji su sporiji, ali povoljniji od KTX-a.

5. Rent-a-car

Iznajmljivanje automobila je još jedna opcija za prevoz u Južnoj Koreji.

Najam automobila je dobra opcija ako želite istražiti ruralna područja zemlje ili ako preferirate fleksibilnost i praktičnost vlastitog prevoza.

Međutim, bitno je napomenuti da vožnja u Južnoj Koreji može biti izazovna zbog gužvi, uskih cesta i složenih saobraćajnih pravila.

Također imajte na umu da kao stranac trebate imati važeću međunarodnu vozačku dozvolu kako biste mogli iznajmiti automobil, a od trenutka kada ste dobili originalnu vozačku dozvolu mora proći najmanje godina dana (nije dozvoljeno za potpune početnike).

6. Bicikl

Najam bicikala je popularan način istraživanja gradova i naselja u Južnoj Koreji, posebno u urbanim područjima gdje su saobraćajne gužve česte.

Mnogi gradovi i naselja u Južnoj Koreji imaju sistem iznajmljivanja bicikala, poput Tta-reung-i 따릉이 bicikla u Seulu i Bike Plus u Busanu.

Ovaj sistem omogućava korisnicima najam bicikala na određeno vrijeme, a bicikl možete ostaviti na bilo kojoj od stanica namijenjih za ovu svrhu. Najam bicikala je povoljan i dobar za okolinu, te pruža jedinstven način za istraživanje grada.

7. Avion

Putovanje avionom unutar Koreje je također česta opcija, pogotovo od Seula do Busana, ili Jeju ostrva. U Koreji ima nekoliko aerodroma koji pružaju i domaće i međunarodne letove.

Najpoznatiji je Međunarodni Aerodrom Incheon, smještena blizu Seula, i Međunarodna Aerodrom Gimpo, smještena unutar Seula. 

6. Upotreba prevoza

Ovdje ćemo vam opisati stvari na koje trebate pripaziti tokom korištenja javnih prevoza.

1. Isplanirajte rutu

Prije putovanja, dobra je ideja da planirate svoju rutu i provjerite rasporede i cijene.

Možete koristiti aplikacije poput Naver Maps ili Kakao Maps da biste isplanirali rutu i dobili informacije “uživo” o opcijama prevoza i rasporedima. Čak možete vidjeti za koliko minuta dolazi sljedeći autobus/voz!

2. Kupite karte

U Južnoj Koreji, karte za prevoz možete kupiti na blagajnama ili automatima na metro stanicama ili autobuskim terminalima.

Također možete koristiti posebne kartice za prevoz (više o tome u nastavku).

3. Poštujte pravila ponašanja

Prilikom korištenja javnog prevoza u Južnoj Koreji, važno je poštovati pravila ponašanja.

Na primjer, smatra se nepristojnim glasno razgovarati na telefon. Također je pristojno ustupiti mjesto starijim osobama, trudnicama i osobama sa invaliditetom.

4. Kartice i aplikacije za prevoz

  • T-money, Cashbee su kartice za prevoz koje možete dopuniti i koristiti u autobusima, metrou i taksijima u Južnoj Koreji. Ove kartice možete kupiti u prodavnicama (convenience stores) i dopuniti na metro stanicama.

  • Kakao T je aplikacija za prevoz koja vam omogućava da pozovete taksi i platite vožnju putem svog pametnog telefona. Također možete koristiti aplikaciju za plaćanje karata za metro i parking.

  • Naver Maps, Kakao Maps su navigacione aplikacije koje pružaju informacije “uživo” o opcijama prevoza i rasporedu vožnje. Možete koristiti jednu od ovih aplikacija za planiranje rute i za navigaciju i uputstva koja će vam pomoći da stignete na odredište.

  • Subway Korea je aplikacija koja pruža informacije o rutama, rasporedima i cijenama metroa u cijeloj državi.

7. Šta čini Koreju tako praktičnom za život?

Život u Južnoj Koreji može biti veoma praktičan kako za lokalno stanovništvo, tako i za strance, zahvaljujući mnogim modernim pogodnostima i naprednoj tehnologiji koja olakšava svakodnevni život i čini ga efikasnijim. 

1. Javni prevoz

Javni prevoz u Južnoj Koreji smatra se jednim od najboljih na svijetu, sa obimnom mrežom metroa, autobusa i vozova koji su čisti, sigurni i pristupačni.

2. Tehnologija

Južna Koreja je poznata po naprednoj tehnologiji koja je značajno unaprijedila praktičnost svakodnevnog života.

Na primjer, mnogi ljudi koriste mobilne sisteme plaćanja poput Samsung Pay ili Kakao Pay kako bi obavljali kupovinu bez keša ili kartica.

Onlajn kupovina je također veoma popularna u Južnoj Koreji, a mnoge web stranice nude brze i efikasne usluge dostave.

3. “Convenience stores” prodavnice

Južna Koreja ima mnogo ovakvih prodavnica. Neke od njih su 7-Eleven, GS25 i CU, koje su otvorene 24 sata dnevno i nude širok spektar proizvoda i usluga.

U ovim prodavnicama možete kupiti sve, od grickalica i pića do toaletnih potrepština i osnovnih kućnih predmeta, što olakšava svakodnevni život.

4. Dostava hrane

Dostava hrane čini veliki dio korejske kulture, te mnogi ljudi naručuju obroke iz restorana ili brze hrane koristeći mobilne aplikacije poput Baedal Minjok ili Yogiyo.

Usluge dostave su veoma efikasne i često nude popuste ili promotivne ponude, čime se omogućava jednostavno i povoljno uživanje u širokom izboru hrane iz udobnosti sopstvenog doma.

5. Kulturne pogodnosti

Južna Koreja ima bogato kulturno naslijeđe, a mnogi gradovi nude širok spektar kulturnih pogodnosti poput muzeja, pozorišta i umjetničkih galerija, sa različitim kulturnim programima, pozorišnim predstavama, te izložbama umjetnika kako korejskih, tako i širom svijeta.

Tu je naravno i veliki broj događaja vezanih za korejsku pop kulturu, izložbe, koncerti, kao i događaji koje fanovi lično organizuju kako bi se družili i dijelili zajednička interesovanja.

6. Izbor hrane i pića

Južna Koreja je poznata po raznolikoj i ukusnoj kuhinji, sa širokim izborom lokalnih i internacionalnih opcija. Od tzv. “street food” hrane do luksuznih restorana, može se naći ponešto za svakoga!

Pored toga, Južna Koreja ima razvijenu kulturu kafe, sa mnogim modernim kafićima i specijalizovanim prodavnicama koje nude visokokvalitetnu kafu i hranu.

8. Koliko je Koreja inkluzivna?

Južna Koreja je u poslednjim godinama ostvarila značajan napredak u postizanju veće inkluzivnosti društva. Evo nekoliko ključnih tačaka koje treba uzeti u obzir:

1. Polna ravnopravnost

Iako se polna ravnopravnost značajno poboljšala u Južnoj Koreji u posljednje vrijeme, i dalje postoje oblasti u kojima se žene suočavaju sa diskriminacijom.

Žene često imaju manju zastupljenost u rukovodećim pozicijama i često zarađuju manje od muškaraca. Seksualno uznemiravanje takođe predstavlja uporan problem na nekim radnim mjestima i u školama.

2. LGBT+ prava

Južna Koreja je ostvarila određeni napredak u pravima LGBT+ osoba, kao što je dekriminalizacija istopolnih odnosa 2003. godine i mogućnost pravne promjene pola za transrodne osobe 2006. godine.

Međutim, i dalje postoje diskriminacija i stigmatizacija LGBT+ zajednice, a ne postoje zakoni koji štite LGBT+ osobe od diskriminacije u oblastima kao što su zaposlenje, stanovanje i zdravstvo.

3. Prava osoba sa invaliditetom

Južna Koreja je sprovela zakone i polise kojima se štite prava osoba sa invaliditetom, kao što je obezbjeđivanje obrazovnih i mogućnosti zapošljavanja, kao i i poboljšanje pristupačnosti.

Međutim, mnoge javne zgrade i sistem prevoza još uvijek nisu u potpunosti pristupačni, a postoji i dalje stigma i diskriminacija prema osobama sa invaliditetom.

4. Rasna i etnička raznolikost

Južna Koreja je homogena zemlja, a rasna i etnička raznolikost je relativno niska u poređenju sa zemljama na zapadu poput Amerike. To može rezultirati izazovima za strance koji žive u Južnoj Koreji, kao što su jezičke barijere, kulturne razlike i diskriminacija.

Jedan banalan primjer nepoznavanja stranaca jeste da neki frizerski saloni u Južnoj Koreji nemaju iskustva u radu sa strancima, a pošto je kosa drugačija za strance, obavezno istražite salone koji su poznati po radu sa “zapadnjačkim” tipovima kose ili zatražite preporuke od drugih stranaca, pogotovo ukoliko želite farbati kosu!

5.  "Plus-sized" odjeća

Odjeća u većim veličinama nije veoma zastupljena, jer je modna industrija u Koreji uglavnom usmjerena na manje veličine.

Međutim, postoje neke opcije dostupne za one koji traže veće veličine. Iako postoje opcije za odjeću većih veličina u Južnoj Koreji, izbor može biti ograničen u poređenju sa drugim zemljama.

Ako planirate putovati ili živjeti u Južnoj Koreji i imate posebne potrebe u vezi sa odjećom, uvijek je dobra ideja unaprijed istražiti svoje opcije.

6. Hrana

Južna Koreja je zemlja u kojoj se pretežno konzumira meso, a tradicionalna korejska kuhinja uključuje mnogo jela na bazi mesa.

Međutim, u posljednjih nekoliko godina povećava se ponuda vegetarijanske, veganske i halal hrane u većim gradovima poput Seula.

Vegetarijanska i veganska hrana

Vegetarijanske i veganske opcije postaju sve više dostupne u Južnoj Koreji, posebno u većim gradovima poput Seula. Mnogi restorani sada nude vegetarijanske i veganske obroke, a postoje i posebni vegetarijanski i veganski restorani.

Pored toga, postoje mnogi marketi i supermarketi koji prodaju vegetarijanske i veganske proizvode poput tofua, tempeha i grickalica pogodnih za vegetarijance.

Halal hrana

Iako halal hrana nije tako široko dostupna kao vegetarijanske i veganske opcije, ipak postoji nekoliko restorana i marketa koji se prilagođavaju muslimanskoj zajednici.

Mnogi restorani Bliskog Istoka i indijski restorani u Južnoj Koreji nude halal opcije, a postoje i neki korejski restorani koji nude jela s halal sertifikatom. Pored toga, postoji nekoliko onlajn izvora koji mogu pomoći muslimanima koji žive ili putuju u Južnu Koreju da pronađu halal opcije hrane.

Bitno je napomenuti da, iako postoji više opcija za vegetarijance, vegane i one koji jedu halal hranu u većim gradovima, može biti teško pronaći ove opcije u manjim gradovima ili ruralnim područjima. Ako imate posebne dijetetske potrebe, potražite restorane i markete koji vam mogu ponuditi odgovarajuću hranu prije putovanja u novo područje.

9. Materijalizam i standardi ljepote 

Južna Koreja je kapitalistička zemlja i, poput mnogih kapitalističkih država, visoko vrijednuje materijalni uspjeh i potrošnju.

Mnogi mladi ljudi u Koreji osjećaju intenzivan pritisak da postignu uspjeh u obrazovanju i karijeri, često na štetu drugih oblasti svog života, kao što su veze, hobiji i lični interesi.

Taj pritisak djelimično je motivisan konkurentnim tržištem rada, gdje su prilike za dobro plaćene i sigurne poslove ograničene.

Uticaj kapitalizma na mlade u Koreji takođe se vidi u njihovim potrošačkim navikama. Mnogi mlade ljude privlače luksuzni brendovi i visokokvalitetni proizvodi, koji često pretstavljaju simbol statusa i uspjeha.

Društvene mreže igraju veliku ulogu u ovom trendu, budući da su mnogi mladi ljudi pod pritiskom da prikažu samo “najbolje” trenutke svog života na internetu.

Također postoji snažan naglasak na važnost izgleda. Južna Koreja je poznata po svojoj industriji ljepote, i mnogi mladi ljudi žele da se prilagode određenom standardu ljepote.

Iako je ovaj problem zastupljen svuda, bitno je biti svjestan ovih sitnica čak i prije dolaska u Koreju te se mentalno pripremiti i svjesno raditi na tome da takve stvari ne utiču na vas kako bi vaš boravak u Koreji bio što ugodniji!

Srećno!
Sofija Limić je strastvena zaljubljenica u jezike, umjetnost i kulturne sadržaje. Tečno govori pet jezika, među kojima je i korejski koji je samostalno savladala počevši 2014. godine. Nakon završetka studija kineskog i engleskog jezika i književnosti u BiH, upisala je master program iz menadžmenta umjetnosti i kulture na Chung-Ang univerzitetu u Južnoj Koreji. Njeno istraživanje je bilo usmjereno na video sadržaje unutar kpop scene. Trenutno je zaposlena kao video producentkinja u Seulu,
 sofijalimic@gmail.com 
 sosigen