Jul 8 / Sofija Limić

Kada i kako se aplicirati na studij u Koreji

Želite studirati u Koreji, ali ne znate kako da se aplicirate na studij u Koreji?

Spremili smo ovaj vodič za vas da možete na jednom mjestu dobiti sve bitne informacije u vezi apliciranja na studij u Koreji.

U ovom vodiču ćete naći informacije o pravilima prijave, potrebnim dokumentima, datumima prijave, informacije o vizi, zapošljavanju tokom studija, zdravstvenom osiguranju i drugim bitnim dokumentima koje morate imati tokom studija.
Savjetujemo da za sve detaljne informacije pogledate web stranice univerziteta na kojima želite da studirate, jer ova pravila određuju univerziteti i nema standardizovanih pravila za apliciranje na studij u Koreji niti datuma do kojih se morate prijaviti.

Pažljivo pročitajte ovaj vodič i pokušajte pratiti sve naše savjete da bi mogli što lakše i bezbolnije izvršili proces apliciranja na studij u Koreji.

Sadržaj:

1. Generalne stavke

Svaki univerzitet određuje sam svoja pravila. Detaljne smjernice vezane za prijavu uvijek možete naći na web stranici svakog univerziteta i savjetujemo da sve detalje potvrdite na tim web stranicama ili tako što kontaktirate univerzitet.

Slijede detaljna opšta uputstva o procesu pripreme za prijavu kao i same prijave. 

1. Pripremajte se unaprijed

Počnite sa istraživanjem i pripremom unaprijed kako biste imali dovoljno vremena da donesete pravu odluku i pripremite sve potrebne dokumente.

2. Istraživanje

Istraživanje i informisanje je ključni dio procesa pripreme za studije bilo gdje, a pogotovo u zemlji koja nije toliko bliska i čiji sistem ne znate toliko dobro, poput Koreje.

Savjetujemo vam da prvo istražite koji univerziteti nude studijske programe za koje ste zainteresovani, te da nađete silabuse tih programa i eventualno kontaktirate katedre kako biste dobili prave informacije koje će vam pomoći u odabiru programa koji je najbolji za vaše potrebe.

Trebali biste uzeti u obzir sljedeće: vaše rezultate i sposobnosti, troškove studiranja i života u Koreji u odnosu na vašu finansijsku situaciju, rank univerziteta, potencijalnu konkurenciju, itd.

3. Pravila za prijavu

Kada suzite listu potencijalnih univerziteta na kojima želite da studirate, detaljno provjerite pravila za prijavu (foreign students admission guidelines).

Iako su ova pravila slična, svaki univerzitet ima svoju verziju te je najbolje detaljno pročitati uputsva koja postave na web stranici univerziteta.

Ova pravila vam uglavnom daju informacije o uslovima pod kojima možete da se prijavite da studirate na datom univerzitetu, poput ocjena, sposobnosti govora stranih jezika (većina umjetnosti, humanističkih i društvenih nauka zahtjevaju da govorite korejski jezik u određenoj mjeri, za što vam je potreban TOPIK certifikat, dok je za prirodne i tehničke nauke često dovoljno znati engleski – svaki univerzitet i program je drugačiji, tako da je neophodno provjeriti ove informacije za svaki univerzitet ponaosob).

Ukoliko nakon detaljnog čitanja ovih uputstava i dalje imate nedoumice, obratite se kancelariji zaduženoj za strane studente datog univerziteta (najčešće Office of International Affairs). Oni će vam pomoći ili vas uputiti nekome ko vam može pružiti informacije koje tražite.

4. Datum prijave

Univerziteti primaju polaznike dva puta godišnje (proljetni i jesenji semestar).

Aplikacije se uglavnom otvaraju oko 4 mjeseca prije početka novog semestra, a ukoliko želite da se prijavite preko određene stipendije pravila variraju.

Naglašavamo da nema standardizovanih datuma do kojih se trebate prijaviti i zato je savjetujemo da provjerite za svaki univerzitet koji je datum prijave.

5. Dokumenti

Kao što smo već spomenuli, svaki univerzitet ima svoja pravila, ali što se tiče dokumenata većina zahtjeva sljedeće: dokumente koji dokazuju vaše i državljanstvo vaših roditelja, te vašu vezu sa roditeljima (kao što je međunarodna verzija rodnog lista), diplome i prepisi ocjena (svi ovi dokumenti zahtjevaju posebnu vrstu međunarodne ovjere zvane Apostille, koja se generalno izvršava na sudu).

Ostali dokumenti koji će vam biti potrebni: lične izjave ili plan studiranja koje morate sami napisati, certifikati stranih jezika, portfolio ukoliko to vaša katedra i smjer zahtijevaju, objavljeni radovi, nagrade, itd. ukoliko ih imate.

Također, trebaće vam dokument iz banke koji će služiti kao dokaz da imate potrebni novac za život i studiranje u Koreji na svom ili računu roditelja (financial statement).

6. Slanje dokumenata

Mnogi univerziteti u posljednje vrijeme prihvataju onlajn aplikacije, mada je i tada često neophodno poslati fizičke kopije ovjerenih dokumenata kako bi im se provjerila validnost i kako bi ih mogli arhivirati i čuvati nekoliko godina.

U smjernicama je naglašeno da li će vam dokumenti biti vraćeni po upitu ili ne, tako da je neophodno provjeriti taj dio, pogotovo ukoliko imate neke dokumente koje ne možete opet printati ili koji su skupi.

Čak i ako imate više dokumenata istog tipa ili su vam lako pristupačni, preporučujemo da nikada ne šaljete originale, nego da šaljete kopije koje su ovjerene po uputstvima univerziteta (ovjera dokumenata koji se šalju u inostranstvo se razlikuje od obične ovjere, više o ovome poslije).

7. Učenje korejskog

U slučaju da jednostavno želite učiti korejski u Koreji, sve dok imate potrebnu sumu novca i pripremite sve dokumente možete se prijaviti na programe raznih jezičkih instituta širom države.

Naravno, više informacija možete naći na web stranicama datih instituta ili univerziteta.

8. Stipendije

Što se tiče univerziteta, mnogi od njih pružaju određene povlastice ili stipendije ukoliko ispunjavate određene uslove (najčešće ukoliko govorite korejski). Ovo također možete naći u pravilima i uputstvima svakog univerziteta. 

U koliko odlučite da se prijavite za stipendiju koju pruža univerzitet ili vlada Južne Koreje kroz GKS (Global Korea Scholarship) program, preporučujemo da pročitate naš vodič za stipendije gdje smo vam spremili savjete da što uspješnije možete dobiti stipendiju.

9. Čekanje

Nakon što ste izabrali univerzitete na koje ćete se prijaviti, pripremili i poslali potrebnu dokumentaciju, preostaje vam samo da čekate da vas kontaktiraju sa univerziteta.

Najbolje je pripremiti dokumente unaprijed i poslati ih čim prijave počnu, tako da osoblje univerziteta ima dovoljno vremena da provjeri vaše dokumente i da vam javi ukoliko ste nešto izostavili ili ako nešto treba promijeniti, kako biste to mogli uraditi na vrijeme prije krajnjeg roka prijava.

10. Rezultat

Ukoliko je sva dokumentacija kompletna, univerziteti će vam javiti jeste li prošli prvi krug, te ako jeste, bićete obaviješteni o intervjuu (onlajn ako ste van Koreje, ili uživo ukoliko ste već u Koreji).

Ukoliko prođete i drugi krug, osoblje univerziteta će vas obavijestiti o daljem procesu, uključujući aplikaciju za vizu (potrebno je da vam pošalju Admission Letter kao i neke druge dokumente da biste mogli da se prijavite za D-2 studentsku ili D-4 jezičku vizu).

Sama odluka da studirate u stranoj državi je veliki poduhvat, a uz to je i priprema dokumentacije kao i mentalna priprema za cijeli proces veoma stresna, stoga je najbolje informisati se o svemu blagovremeno kako bi ovaj proces prošao što lakše i bezbolnije.

2. Viza

Prije svega, u zavisnosti od toga koje imate državljanstvo u Koreju možete ići bez vize. Ovo je bitno ukoliko se odlučite za kratkotrajni kurs korejskog, jer u tom slučaju nema potrebe da aplicirate za vizu i možete se prijaviti i za kurs u nekom privatnom institutu.

Ukoliko imate državljanstvo Srbije ili Hrvatske, u Koreju možete bez vize do 90 dana, te ovo važi za vas. Nažalost, ukoliko imate državljanstvo Bosne ili Crne Gore dozvoljen vam je boravak bez vize koji traje do 30 dana, te za bilo koji tip kursa morate aplicirati za vizu.

Turistička viza do 90 dana je dovoljna za kratke kurseve, a za duže programe je svima neophodna studentska viza bez obzira na državljanstvo.

Kako biste dobili studentsku vizu morate prvo biti primljeni na neki od instituta ili univerziteta koji će vam onda biti tzv. sponzor. Univerzitet (ili institut) će vam lično poslati dokument koji je neophodno priložiti prilikom aplikacije za vizu, a to je Admission Letter, dokument koji svjedoči o vašem prijemu na univerzitet (koji god studijski program bio u pitanju).

Što se ostalih dokumenata tiče, svaka ambasada ima svoja pravila i drugačije zahtjeve, te je neophodno informisati se na pravom mjestu.

Bitno je znati da u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori ne postoji korejska ambasada, te je Veleposlanstvo Republike Koreje u Zagrebu zaduženo za državljane Bosne i Hercegovine, te Ambasada Republike Koreje u Beogradu za državljane Crne Gore.

Za studente u Koreji postoje dva tipa vize, D-2 (Overseas Study) i D-4 (General Trainee). D-2 je za redovne studente, a D-4 najčešće za one koji se odluče da se upišu na kurs korejskog u Koreji.

Provjerite sa univerzitetom ili institutom koji tip vize vam je neophodan, da ne biste imali problema prilikom ulaska u državu.

Najčešće su za aplikaciju za vizu potrebni sljedeći dokumenti:
pasoš, slika, certifikat o prijemu na univerzitet (Admission Letter, ili Certificate of Admission, Letter of Acceptance). Za cijenu viziranja se raspitajte u ambasadi.

2. Alien Registration Card (ARC)

Jedna od najbitnijih stavki kada tek stignete u Koreju jeste prijava za Alien Registration Card. U pitanju je boravišna dozvola, nešto poput lične karte za strane državljane koji borave u Koreji duže od jednog semestra (D-2 viza u slučaju studenata).

Sa vizom u Koreju možete ući samo jednom, i ne smijete napustiti zemlju dok ne dobijete ARC jer će vam viza biti poništena. ARC vam omogućava da se slobodno krećete van države sve dok vam traje viza, te vam daje pristup raznim uslugama (pretplata za telefon, ugovori za smještaj, itd.) koje nemate kao „obični“ stranac koji je tu kao turista i nije registrovan.

Najbitnije je zapamtiti da za ARC morate da se prijavite u roku od 90 dana po ulasku u državu, i savjetujemo da to učinite što je prije moguće jer su termini često popunjeni unaprijed i do nekoliko mjeseci pa morate čekati svoj termin.

Kada ste na studentskoj vizi, potrebna dokumentacija za ARC je sljedeća: validan pasoš, nekoliko sličica, kopija ugovora o smještaju ili potvrda iz doma da u istom boravite i potvrda o upisu (Certificate of Enrollment).

3. Zdravstveno osiguranje

Strani studenti koji studiraju u Južnoj Koreji obavezno moraju da imaju zdravstveno osiguranje. Korejska vlada zahtijeva da svi studenti sa vizom D-2 budu uključeni u Nacionalni program zdravstvenog osiguranja (National Health Insurance - NHI).

Ovaj program je osmišljen da omogući svim stanovnicima Koreje, uključujući i strane državljane, pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama. Zdravstveno osiguranje se mora plaćati svaki mjesec, a cijena se određuje na osnovu nivoa prihoda studenta.

Osiguranje pruža pokriće za širok spektar medicinskih usluga, uključujući hospitalizaciju, hirurške zahvate, lijekove na recept i dijagnostičke testove.

4. Posao za studente (D-2 Viza)

Strani studenti koji dolaze u Južnu Koreju sa vizom D-2 su često zainteresovani za pronalaženje honorarnog posla kako bi finansijski podržali svoje studije.

Međutim, postoje određeni propisi i zahtjevi koje je potrebno ispuniti kako biste legalno radili sa ovom vizom. 

1. Pravila

Prije nego što nađete honorarni posao, važno je razumjeti pravila koja se odnose na rad sa D-2 vizom u Južnoj Koreji. Stranim studentima je dozvoljeno da rade honorarno do 20 sati nedjeljno u toku semestra i do 40 sati nedjeljno na raspustu.

Mogu raditi samo u poslovima koji se smatraju jednostavnim fizičkim ili uslužnim poslovima.

2. Traženje posla

Kada se upoznate sa pravilima, možete početi tražiti odgovarajući posao. Mnogi univerziteti u Južnoj Koreji imaju centar za zapošljavanje koji vam može pomoći da pronađete honorarni posao na kampusu.

Također možete tražiti poslove van kampusa tako što ćete provjeriti web stranice za traženje poslova poput saramin ili jobkorea, ili posjetiti lokalne kompanije.

3. Dozvola za posao

Prije nego što počnete da radite, morate dobiti dozvolu od vašeg univerziteta. Vaš univerzitet će razmotriti vaš akademski napredak i školske obaveze kako bi vam dao ovu dozvolu.

Da biste dobili dozvolu, moraćete da podnesete prijavni obrazac i sve potrebne dokumente kancelariji za međunarodne poslove vašeg univerziteta.

4. Prosjek tokom studija

Ako planirate obnoviti D-2 vizu, moraćete pružiti dokaz da vaš honorarni posao nije uticao na vaše studije, što znači da je neophodno održavati dobar prosjek.

5. Poslovna etiketa

Na kraju, važno je biti upoznat sa poslovnom etiketom u Južnoj Koreji. Na primjer, neophodno je obraćanje nadređenima koristeći formalne titule.

Bitno je da razumijete ili da ste spremni da se prilagodite kulturnim normama i očekivanjima na svom radnom mjestu kako biste izbjegli nesporazume i konflikte.

6. Dozvoljeni sati rada

Dozvoljeni radni sati variraju na osnovu vašeg nivoa poznavanja korejskog jezika, a pravila se takođe mogu razlikovati na osnovu nivoa studija (osnovne ili postdiplomske). Za detaljnije informacije možete pogledati sajt studyinkorea.

Imajte na umu da se su pravila drugačija za studente koji su stipendisti Vlade Južne Koreje, te ih možete pronaći u zvaničnim GKS smjernicama!

5. Kako znati da li ste donijeli pravu odluku?

Prije nego što se odlučite da studirate u Koreji kao redovan student bitno je da sami sebi postavite nekoliko bitnih pitanja:

Zašto želim da studiram u Koreji?

Koji su moji budući planovi i kako se Koreja uklapa u njih?

Da li univerziteti u Koreji imaju smjer koji ja želim da studiram?

Da li mi odgovara njihov program?

Da li će mi kulturološke razlike predstavljati problem?

Studiranje u Koreji je divno iskustvo, međutim u zavisnosti od toga kakva ste osoba i kakve imate želje i planove za budućnost, Koreja možda nije dugotrajno rješenje za vas.

Ukoliko je vaša želja da živite i radite u Koreji nakon što diplomirate onda vam studiranje u Koreji može dosta pomoći. Ne samo zbog edukacije na lokalnom tlu, već i zato što će budući poslodavci znati da ste proveli određeno vrijeme u Koreji, da ste upoznati sa kulturom, i jezikom u nekoj mjeri, i da ćete se lakše i bolje uklopiti u radnu atmosferu u Koreji.

No, ako je vaš plan da se vratite kući, ili čak da odete u neku drugu državu, u zavisnosti od toga koji je smjer u pitanju, to što ste studirali u Koreji možda vam ništa neće značiti prilikom zapošljavanja. Definitivno uzmite u obzir svoje planove za budućnost, kako ne biste sami sebi upropastili neke prilike.

U takvim slučajevima je možda bolje doći u Koreji na neki kratkotrajni program, jezički ili razmjenu, a studirati u zemlji u kojoj planirate da gradite budućnost, ili u zemlji koja će vam omogućiti bolju budućnost kad se vratite kući.

Također je bitno da budete spremni na nešto potpuno novo, da budete otvoreni da prihvatite novu kulturu koja se u mnogim aspektima razlikuje od vaše. Ukoliko mislite da će vam ovo predstavljati problem najbolje je izabrati neku državu bliže nama, npr. u Evropi.

Mnogi su previdjeli ovaj faktor, te su znali otići u Koreju, gdje se nisu mogli uklopiti i navići, i na kraju se prijevremeno vratiti kući. Tako da nemojte traćiti ni novac, ni vrijeme, ni energiju ukoliko niste sigurni u svoj izbor.

Mnogo istraživanja i pripreme, mentalne i konkretne, je neophodno kako biste bili sigurni da donosite pravu odluku.

Bitno je da znate da je to ono što zaista želite i što se poklapa sa vašim planovima, jer je ipak u pitanju veliki poduhvat.

Srećno!
Sofija Limić je strastvena zaljubljenica u jezike, umjetnost i kulturne sadržaje. Tečno govori pet jezika, među kojima je i korejski koji je samostalno savladala počevši 2014. godine. Nakon završetka studija kineskog i engleskog jezika i književnosti u BiH, upisala je master program iz menadžmenta umjetnosti i kulture na Chung-Ang univerzitetu u Južnoj Koreji. Njeno istraživanje je bilo usmjereno na video sadržaje unutar kpop scene. Trenutno je zaposlena kao video producentkinja u Seulu,
 sofijalimic@gmail.com 
 sosigen