Jul 4 / Sofija Limić

Vodič za studiranje u Koreji kroz GKS stipendiju

Želite da studirate u Koreji sa stipendijom? 

U ovom vodiču smo vam pripremili sve što trebate znati prije apliciranja za Globalnu stipendiju Koreje (GKS).

Globalna stipendija Koreje (GKS – Global Korea Scholarship) je vrlo tražen program stipendiranja jer pruža potpunu školarinu, životne troškove i druge pogodnosti koje ga čine privlačnom opcijom za studente iz cijelog svijeta koji žele studirati u Južnoj Koreji.

Međutim, prijava za GKS može biti veoma komplikovana ukoliko nemate prave informacije. Stoga je važno biti dobro informisan prije podnošenja prijave.
U ovom članku ću vam pomoći da se snađete u procesu prijave i povećate svoje šanse za uspjeh, na osnovu vlastitog (uspješnog) iskustva prijavljivanja za GKS stipendiju, kao i rada u međunarodnoj kancelariji univerziteta koju sam pohađala u Seulu! - Sofija Limić

Sadržaj:

1. Počnite se pripremati unaprijed

Kako biste povećali svoje šanse za uspješnu prijavu za GKS, ključno je sprovesti temeljito istraživanje mjesecima unaprijed!

Ovakav pristup će vam omogućiti da donesete informisanu odluku prilikom odabira fakultera i katedre, kao i da pripremite sve potrebne dokumente unaprijed.

Nije neuobičajeno da studenti budu diskvalifikovani u toku procesa provjere dokumenata, što čini pripremu unaprijed još važnijom!

Preporučujemo da pažljivo pregledate službene smjernica NIIED-a (Nacionalni institut za internacionalnu edukaciju u Koreji) i odabranog univerziteta, te da lično kontaktirate onoga ko je zadužen za GKS na fakultetu za koji se planirati prijaviti ukoliko vam je nešto nejasno.

Provjera dokumenata, dobivanje preporuka i pisanje uvjerljive lične izjave i plana studiranja traju dugo, pa je ključno započeti ovaj postupak pripreme što je ranije moguće.

Ukoliko pošaljete dokumente što prije nakon objave službenih smjernica, to omogućuje dovoljno vremena osoblju ambasade ili univerziteta da ih pregledaju i zatraže izmjene ako je potrebno.

Slijedeći savjete navedene u ovom članku, možete izbjeći potrebu za ponovnim slanjem dokumenata, ali uvijek je poželjno poslati ih što ranije za svaki slučaj!

2. Pravilna ovjera dokumenata

Za dokumente koji zahtijevaju Apostille ili konzularnu potvrdu, ključno je dobiti ispravan tip provjere!

Mnogi studenti pogrešno shvate značenje "Apostille" ovjere.
Apostille je poseban oblik ovjere koji ne nude sve zemlje. U takvim slučajevima, konzularna potvrda se može dobiti posjetom korejskoj ambasadi/veleposlanstvu.

Na našim prostorima se radi Apostille ovjera i veoma je jednostavno otići da je izradite (npr. u BiH se ovaj tip ovjere vrši na sudu u vašem gradu).

Ove dvije metode provjere (Apostille i potvrda iz ambasade Koreje) jedine se prihvaćaju za određene dokumente, uključujući diplomu, prepis ocjena i rodni list (potvrdu o državljanstvu/potvrdu srodstva sa roditeljima).

Proces provjere može trajati, stoga je preporučljivo pripremiti dokumente unaprijed. Također je važno provjeriti ograničenje za datum izdavanja dokumenata, jer univerziteti i ambasade mogu imati različite propise.

Na primjer, neki univerziteti prihvataju Apostille bez obzira na vrijeme ovjere, dok drugi zahtijevaju da bude unutar godinu dana od prijave za stipendiju.

3. Slanje ovjerenih dokumenata

Ukoliko iz ambasade ili fakulteta traže originalne dokumente, POŠALJITE ORIGINALNE. U većini slučajeva, čak i ako sam dokument nije originalan, pečat verifikacije (Apostille ili konzularna potvrda) MORAJU biti originalni.

Slanje kopije Apostille dokumenta nije prihvatljivo. Zatražit će vam da pošaljete original, a obično nećete imati dovoljno vremena za to, što će rezultirati diskvalifikacijom. Provjerite jesu li vaši dokumenti pravilno ovjereni prije slanja.

Za one koji se prijavljuju putem ambasade/veleposlanstva (koji moraju poslati i originalni set – set dokumenata sa originalnom Apostille ovjerom, kao i 3 seta kopija ovjerenih u opštini), gore navedeno vrijedi u slučaju originalnog seta dokumenata.

4. Provjera dokumenata za potrebne informacije

Čak i ako pravilno ovjerite svoje dokumente, možda ćete ih ipak morati ponovo poslati i ponovo proći cijeli proces ako neki od vaših dokumenata ne sadrže potrebne informacije koje traži NIIED.

Evo nekih stvari na koje treba obratiti pažnju.
  • Prijava i ostali obrasci: Moraju imati potpis.
  • Pisma preporuke: Moraju imati potpis preporučitelja na preklopu zapečaćene koverte.
  • Diploma: Mora jasno navesti vrstu diplome, tačan datum završetka studija kao i smjer i zvanje.
  • Prepis ocjena: Mora sadržavati vaš konačni prosjek ocjena za sve godine, kao i najvišu ocjenu, npr. 3.7/4.0. Ako vaš prepis ocjena nije na skali prihvatljivoj za NIIED, trebate priložiti dodatni dokument koji pojašnjava sistem ocjenjivanja na prihvatljivoj skali, što može biti i u postocima! Dodatni dokument mora biti izdat ili ovjeren od strane vašeg matičnog fakulteta!
  • Rodni list/dokaz o srodstvu: Moraju jasno navesti odnos između studenta i njegovih roditelja. Izvod iz matične knjige rođenih koji navodi ime majke i oca obično je dovoljan.
  • Potvrda o državljanstvu: Ako status državljanstva studenta i njegovih roditelja nije jasno naveden rodnom listu ili drugom dokumentu koji dokazuje njihov odnos, potrebni su dodatni dokazi o državljanstvu, npr. kopije pasoša ili lične karte.

5. Savjeti za sastavljanje izjave

Izbjegavajte detaljno spominjanje svojih finansijskih poteškoća, osobnih tragedija i sličnog u svojoj ličnoj izjavi za prijavu GKS stipendije.

Iako se kratko možete osvrnuti na to kako su ta iskustva pomogla u vašem razvoju, oblikovanju vase ličnosti, ili vas motivirala, nemojte se previse zadržavati na tome.

Mnogi studenti su u sličnoj finansijskoj situaciji, a naglašavanje svojih poteškoća neće vas izdvojiti od drugih. Umjesto toga, fokusirajte se na isticanje svojih jedinstvenih sposobnosti, postignuća i ciljeva koji se odnose na vaše akademske interese, kao i zašto vas zanima studiranje u Južnoj Koreji.

Slično tome, prilikom pisanja plana studija istražite određenu katedru za koju se želite prijaviti i navedite određene časove, seminare za koje se želite prijaviti, kao i koji vas dio oblasti o kojoj ćete studirati najviše zanima.

Ako se prijavljujete putem veleposlanstva, možete spomenuti više katedri i konkretnih časova bez ikakvog uticaja na rezultat vaše prijave, jer se ipak istovremeno prijavljujete za 3 fakulteta.

6. Kontaktirajte ambasadu/fakultet za bilo kakve upite!

Ako naiđete na nejasnoće u toku procesa pripreme dokumenata, nemojte se ustručavati obratiti se za pomoć.

Oni su tu da vam pomognu i rado će vam pružiti potrebne informacije ili pojašnjenja. Zapamtite da ne postoje “glupa pitanja” u ovakvim situacijama!

Također je pametno provjeriti njihove web stranice jer često sadrže korisne smjernice i informacije za studente.

Za nove prijave i zvanične objave koje se tiču ove stipendije provjerite web stranice ambasade Republike Južne Koreje u vašoj državi, nove objave u Study in Korea.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti korisni prilikom prijave za GKS stipendiju.

Srećno!

Sofija Limić je strastvena zaljubljenica u jezike, umjetnost i kulturne sadržaje. Tečno govori pet jezika, među kojima je i korejski koji je samostalno savladala počevši 2014. godine. Nakon završetka studija kineskog i engleskog jezika i književnosti u BiH, upisala je master program iz menadžmenta umjetnosti i kulture na Chung-Ang univerzitetu u Južnoj Koreji. Njeno istraživanje je bilo usmjereno na video sadržaje unutar kpop scene. Trenutno je zaposlena kao video producentkinja u Seulu,
 sofijalimic@gmail.com 
 sosigen